eSBIRTes

Az ‘eSBIRTes’ egy innovatív európai projekt, amelyben kórházi sürgősségi osztályok a szűrés, rövid intervenció és kezelésbe irányítás (SBIRT: Screening, Brief Intervention, Referral to Treatment) elektronikus változatának segítségével nyújtanak korai intervenciót a sürgősségi osztályokra szerhasználattal (akár több szer együttes használatával) kapcsolatos problémákkal érkező személyeknek. Az intervenció 3 fő egységből tevődik össze:

(1) Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kifejlesztett ASSIST kérdőív segítségével végzett szűrés;

(2) Online önsegítő alkalmazás (DASH) használata;

(3) Kezelésbe irányítás azon személyek számára, akiknek a szűrés eredményei alapján további, specializált ellátásra van szükségük.

AZ eSBIRTes intervenciót két hónapig teszteltük két magyar, és három hónapig két belga kórház sürgősségi osztályán. Az alkalmazás kipróbálásra került négy nagy könnyűzenei fesztiválon is a két célországban.

ESBIRTES tájékoztató

Eredmények

A projektről és annak eredményeiről rövid összefoglalót itt olvashat.

Az eSBIRTes projekt keretében végzett tevékenységekről és az értékelés eredményeiről részletesebb információ, angol nyelven az eSBIRTes eKönyvben található.

Eszközök

A projekt keretében kialakított eszközök (DASH és ASSIST) az érdeklődő szakemberek rendelkezésére állnak a hasonló színtereken történő jövőbeli alkalmazás céljából, és megtalálhatóak a www.esbirtes.eu/hu weboldalon.

Az eSBIRTes projektet az Európai Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatósága támogatja. A projekt a VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, Belgium) koordinációja alatt és a Centre for Public Health, Liverpool John Moores University (UK), az IREFREA (Spanyolország), a Trimbos Institute (Hollandia) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (Magyarország) közreműködésével valósult meg.